Motion - är det här ett nytt sunt liv?

Jag har blivit en sån som jag tidigare inte tyckte om. En sån som tränar regelbundet flera gånger i veckan och som dessutom går hem från stan för att få lite extra motion. Så här ser mitt träningsschema ut.

onsdag morgon: styrketräning med minst 15 min konditionsuppvärmning
fredag 07:00: vattenqigong
söndag eftermiddag: styrketräning minst 15 min konditionsuppvärmning

vattenqigongen känns som ett bra komplement till styrketräningen dessutom ska jag passa på att simma några längder också. Säger passa på eftersom jag än så länge bara ha kört 2 pass men jag tänker fortsätta.

Jag är än så länge bara inne på min 3:e träningsvecka. Är förvånad över hur disciplinerad jag har varit än så länge. Just nu känns det som om det kommer att hålla i sig. Jag tror att jag har bestämt mig den här gången. Träning är nyttigt och jag behöver gå ner i vikt.
Jag börjar även få bukt med mitt sockerberoende. Jag är stenhård under veckorna och äter inget godis, inga kakor, ingen glass, ingen läsk, ingen juice, inget socker i någon dryck. En gång under helgen unnar jag mig något litet. Lite efterrätt till maten eller en chailatte till lunchen.
Jag känner fortfarande sockersug då och då men jag står emot.
Igår när jag var och handlade valde jag dessutom ett mörkare osockrat bröd fast jag var sugen på vitt mjukt sockrat tunnbröd med ost.

En applåd till mig själv. Jag är på rätt spår för en gångs skull.

Om kanske inte än ett helt sunt liv (snabbmaten inte helt borta än) så är det i alla fall bra mycket sundare än vad det var tidigare)


Saknad

Saknad. Saknad känner jag nästan alltid.

Åsa folkhögskola. Just nu det jag saknar mest. De jag saknar mest.

Jag citerar Emil Jensen i ett utdrag dikten som kommer här. Citaten kommer från Hur lyckliga kan vi bli som finns med på hans skriva Orka då.

vi byggde ett land av korthus
och så vacker det var
det rasade aldrig samman
men det förändrades
förändrade mig 

jag ”lät era lärda läppar leda mig
för ni visste hur man gjorde
hur man skapar gemenskap
som varar längre i våra hjärtan
än i den bubbla vi levde i


Men här är gemenskapen mest bara ett minne. Har aldrig någonsin saknat ett sammanhang lika mycket som jag har gjort sen vi slutade.


Att vänta - jag är vilsen

Jag gillar inte att vänta. Det gör mig så nervös. Jag vill ju så gärna att det ska gå bra. Det finns säkert många logiska förklaringar som jag skulle kunna acceptera men jag ser bara det negativa.
Jag känner en känsla som jag känner igen som jag just nu skulle vilja slippa känna. Eller flera.
Problemet är att jag vill för mycket. Jag vill så mycket att jag blir rädd för att det som ser ut att verka bli av eller kommer att gå bra inte kommer att ske. Gör mig beredd på att bli besviken.
Jag längtar efter efter lite harmoni, ett dag av bara lycka. Jag måste nog bidra själv också men jag vet inte hur. Är nog ganska vilsen som person, letar efter mitt själsliga hem.


Saknad

Jag saknar dem. Min kära folkhögskola. Jag saknar allt och alla. Vissa namn, i samband, gör ont att se och mina ögon tåras. Elever, lärare och övrig personal.
Åsa folkhögskola, skrivarkursen, det bästa året i mitt liv.
För alltid i mitt hjärta. De som fanns där när det var tungt. De som lyste upp min dag med bara sina leenden, sin närvaro. Jag längtar efter att få se dem igen. And I will, så småningom

Jag saknar Gamelgården, datasalen, receptionen, skrivarsalen, a-salen, matsalen, internatet och sist men inte minst Äpplet.

Och hur bra det än kommer att bli i framtiden kommer det aldrig mer att bli samma sak.

Stumfilm

När man läser filmvetenskap går det inte att undvika de väldigt gamla filmerna. De två senaste dagarna har jag sett två svenska stumfilmer. Körkarlen från 1921 och Herr Arnes Pengar från 1919. Den första blev efter ett tag rent plågsam att se. Råkade somna också. När den äntligen tog slut jublade klassen och det var inte för att filmen var bra. Det var nog ingen som såg fram emot att se filmen idag. Hade gjort mig beredd på att plågas i nästan 2 timmar men det visade sig att Herr Arnes Pengar var något lättare att se än Körkarlen. Den var nästan bra.
Vår lärare sa att hon inte heller tyckte om Körkarlen de första 5 gångerna hon såg den men nu älskar hon den.
Det är kanske så att eftersom berättandet skiljer sig från de filmer som vi är vana att se så tar det lite längre tid att uppskatta de positiva hos de gamla stumma filmerna. Vi har precis börjat den delkurs av tidig filmhistoria och vi har många filmer kvar att se. Min förhoppning är att filmerna ska bli bättre och bättre. Inte för att de kommer att bli nyare och nyare utan för att jag med mina filmvetenskapliga ögon ska förstå dem bättre och därför tycka om den.
Vi fick tidigare under dagen se olika kortfilmer från filmmediets yngsta dagarna och de flesta av dessa filmer var riktigt underhållande och det är lätt att förstå varför dåtidens publik gillade dem lika mycket som vi gillar dagens filmer. Och hur hade egentligen dagens filmkultur sett ut om de gamla filmerna hade funnits? Allteftersom tiden går och teknik och människor utvecklas upptäcks nya saker och nya sätt att berätta på men det betyder inte att det gamla försvinner. Ingen kommer på något helt nytt, alla inspireras vi att någon annan varse sig vid är medvetna om det eller inte.
Ge allt en andra chans. Det handlar bara om att se saker med andra ögon och det kan ta tid.